Tanösvény


Rovarvilág
A parkerdő gazdag rovarvilágnak ad otthont. A víz közelsége miatt többféle szitakötő faj is megtalálható itt, valamint gyakran kerülnek szem elé pillangók, futóbogarak, cincérek, szarvasbogarak.

A parkerdő madarai
A parkerdő fái, cserjéi illetve az aljnövényzete kiváló fészkelési lehetőséget nyújt számos énekesmadárnak. Az idősebb fák odúit az odúlakó madarak veszik birtokba. Gyakoribbak a széncinege, a kékcinege, a barátcinege, a nagy fakopács. Láthatunk erdei pintyet, fekete rigót vagy énekes rigót is, amikor az avarban vagy a talajon keresgélnek eleség után. A cserjék sűrűjében az ökörszem, a barátposzáta és fülemüle bújik meg. A fák törzsén jobbára lefelé araszol a csúszka, míg a rövidkarmú fakusz mozgása többnyire a korona irányába halad.

Vízimadarak
A Csónakázó-tavat övező nádasban rendszeresen fészkelő gyakori maradunk a tőkés réce. A szinte teljesen fekete színű szárcsa már jóval ritkábban kerül szem elé, mivel leginkább a sűrű nádasban tartózkodik. Ugyancsak a ritkább fajok közé tartozik a vízityúk és vízicsibe is. A nádirigó a nádszálakon ülve hangos „karicsolással” hívja fel magára a figyelmet. A nagyobb testű gémfélék közül a szürke gém és a nagy kócsag rendszeres vendég a tavon. Szerencsésebbek a legkisebb termetű gémünket, a törpe gémet is megpillanthatják a nádszálak között. Különleges látványt nyújt, amikor a csillogó acélkék tollazatú jégmadár átrepül a tó felett.

A vizek állatai
A Csónakázó-tó kedvező élőhelyet és szaporodó helyet biztosít a sokszínű állatvilág számára. Nagy számban fordul elő a kecskebéka, a barna és zöld varangy, illetve a barna színű erdei béka. Kora nyári estéken a vöröshasú unka jellegzetes ’huhogó’ kórusa is felhangzik. A hüllők közül a vízi sikló nem számít ritkaságnak. Ezzel szemben csak nagyon ritkán kerül szem elé az óvatos mocsári teknős, amely a vízzel telt felhagyott agyaggödrökben a találta meg az életfeltételeit. A halak közül a Gyögyös-patak vízrendszeréből természetes úton telepedett be a compó és az aranykárász. A sporthorgászat céljára rendszeresen telepítik a tóba a ponty, dévérkeszeg, süllő, csuka és harcsa példányait.

A parkerdő cserjéi és fái
A Tanösvényen a következő növényekkel ismerkedhetünk meg: Fekete bodza, veresgyűrű som, csíkos kecskerágó, fagyal, kocsányos tölgy, magas kőris, gyertyán, mezei juhar.

További játékelemek

Kötélpálya
Kötélpálya
Játszótér
Játszótér
Tanösvény
Tanösvény